torsdag 4. februar 2010

Samtaleanalyse; Alexander Rybak på Skavland

Kontekst: Aleksander Rybak sitter på skavland. Han er en av fire gjester: en svensk skuespiller, Lena Endre, sjakkmesteren Garri Kasparov som er engelsktalende og Magnus Karlsen - en ung norsk gutt som har blitt verdensmester i sjakk. I utgangspunktet er dette en a-symmetrisk kontekst i og med at det er en intervjuer og 4 intervjuobjekter, altså Skavland styrer samtalen. Men med tanke på at det er 4 intervjuobjekter blir det samtale, dog styrt av Skavland, derav a-symmetrisk. Dette virker som en uformell samtale, men intervjuobjektene er allikevel i en formell situasjon der de ikke kan si hva som helst.

Hendelse: Aleksander Rybak snakker om hvordan han ved tre anledninger har kombinert sjakk og dating. Her har han med vilje latt jentene vinne, så de føler seg smartere. Helt ut av kontekst henvender han seg til Lena Endre og sier: "Vet du hva, du er så pen. Jeg må bare... Kan jeg bare si det? Du er fantastisk vakker." Og hun svarer: "Å, takk, men jeg er for gammel." Publikum ler og klapper. Rybak prøver igjen å føre samtalen, men Skavland overlapper Rybak og informerer Garri om hva Rybak nettopp gjorde, ettersom han sa dette på norsk. Så fortsetter Aleksander med å forklare at jentene føler seg smartere enn han når han lot dem vinne.

Samtaleanalyse: Dette er en emneorientert samtale, der Skavland stiller Rybak et spørsmål: "Er det ikke så vanskelig å kombinere sjakk og stevnemøter?". Når han da sier at han pleier å la jenter tape mot han i sjakk, slik at de føler seg smartere enn han viser han en innstilling til kvinner som en kan reagere på. Hadde han sagt at tilfellet kun gjaldt en jente ville det blitt annerledes, men her er det snakk om flertall. Han stiller seg altså i en posisjon hvor han på et vis innrømmer at han føler seg smartere enn kvinner. Rybak som mann stiller i en annen klasse. Deretter, helt ut av kontekst og sammenheng, henvender han seg til Lena og sier at "hun er så pen". Hvorfor sier han dette akkurat her og nå? Han overlapper på en måte seg selv og vender hele samtalen om. Etter at han har sagt dette og hun har gitt et kort svar "Å takk, men jeg er for gammel", prøver han igjen å vende samtalen tilbake til der han var før utbruddet. Her objektiviserer han Lena. Med tanke på det han sa tidligere om at han er smartere enn jenter understreker dette utsagnet hans holdning om kvinner, om vi skal tolke det fra et kvinneundertrykkende perspektiv.

Når han henvender seg til Lena gjør han også dette på norsk, til tross for at en av gjestene er engelsktalende. På denne måten ekskluderer han denne gjesten fra samtalen og "tar hele styringen". Etter dette prøver han igjen å ta over samtalen, men da tar Skavland over styringen og forklarer for Garri hva Rybak sa på norsk, slik at han igjen blir inkludert i samtalen. Så snakker Rybak igjen, uten henvendelse fra noen og gjentar at han lot jentene tape. Skavland svarer med et oppfølgingsspørsmål og han svarer igjen på dette.

Hvordan endres samtalen seg?
Rybak tar kontroll. Forholdet endres ved at det er han som prøver å ta kontrollen. Han har bråe vekslinger i det han sier. Han lar ikke de andre fordøye det som har blitt sagt før han begynner med noe annet, eller tilbake på det faktiske temaet. Det blir bråe replikkvekslinger og det samsvarer ikke med det vi forventer når vi ser på Skavland. Alle blir litt satt ut av det han sier til Lena i og med at det er helt ut av kontekst og brått.
Konkusjon: Alt i alt virker Rybak veldig selvsentrert i dette klippet. Han tar over hele samtalen, viser negative holdninger mot kvinner - selv om han ikke sier dette direkte og ekskluderer også den engelsktalende gjesten Garri. Det er tydelig at Aleksander Rybak liker å høre sin egen stemme, ut i fra dette klippet.

Ingen kommentarer: